No Buy Challenge

No Buy Challenge: Daag jezelf uit en koop 2 maanden geen kleding!

De onderstaande tips helpen je de No Buy Challenge tot een succes te maken. De tips  zijn van Hermien Buis, een doodnormale vrouw met een liefde voor kleding en een hart dat sneller gaat kloppen van koopjes maar die wel duurzamer wil leven ( www.kouwekleren.nl)

Tips:

Voorbereiding:

Bereid je goed voor op je challenge, door te zorgen dat je niet in de verleiding komt om te gaan winkelen. Dat je jouw favoriete kledingzaak beter kunt mijden tijdens je challenge, had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht. Maar verleidingen liggen overal op de loer. In de winkelstraat, maar ook online.

Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je per mail ontvangt. Verwijder apps van winkels en (tweedehands) verkoopplatforms op je telefoon. En vergeet Instagram en andere sociale media niet. Je hoeft niet meteen alles te ontvolgen, even muten is ook prima. Maar zorg dat je niet onnodig in de verleiding wordt gebracht om aan het shoppen te slaan. Zo krijg je het ‘shoppen om het shoppen’ uit je systeem.

Wees alert op de moeilijke momenten

Er zullen er momenten komen dat niet-kopen extra moeilijk wordt. Denk bijvoorbeeld aan de feestdagen waarop je normaal gesproken een nieuwe outfit aanschaft. Ook de wisseling van de seizoenen is zo’n moment. Als de nieuwe collecties in de winkels hangen en iedereen zijn kast vol lijkt te stouwen met mooie, nieuwe kleding. Voor mij persoonlijk zijn momenten waarop ik slecht in mijn vel zit het punt waarop de koopdrang toeslaat.

Verzin alternatieven voor het kopen van kleding

Door van te voren na te denken over wat de moeilijke momenten zullen zijn, zal je ze eerder herkennen. Je kunt zelfs al een strategie bedenken om aan de koopdrang te ontsnappen. Organiseer een kledingruil vlak voor Kerst om aan feestoutfits te komen, vraag voor je verjaardag of je die mooie jurk van een vriendin mag lenen. Sla je aan het shoppen om iets anders te compenseren, dan kan de volgende tip helpen.

Zoek afleiding van je koopdrang

Als ‘ie er is, die koopdrang, zoek dan eerst eens uit waar die vandaan komt. Heb je écht niks om aan te trekken of is het algehele sipheid die je wilt smoren in een nieuwe trui? Waarschijnlijk is het eerste niet het geval, aangezien je deze challenge waarschijnlijk begonnen bent met een méér dan goedgevulde kledingkast,

Mijn tip: zoek afleiding! Ga de stad niet in, ga niet zitten online shoppen op de bank, maar doe iets anders. Liefst iets wat de zinnen goed verzet en waar je oprecht blij van wordt. Maak een wandeling, speel spelletjes. Voor meer ideeën pak je mijn tips voor het tegengaan van koopdrang er nog even bij.

Vertel iedereen over jouw challenge

Een stok achter de deur is geen overbodige luxe als je besluit om een maand lang geen kleding te kopen. Vertel daarom je omgeving, vrienden en familie, over de uitdaging die je aangaat. Wedden dat ze geïntrigeerd zijn en er af en toe naar vragen? Het is een heel fijne motivatie om vol te houden. Wie weet sluiten er wel mensen bij jouw challenge aan! Kun je elkaar motiveren, bij de les houden en een hart onder de riem steken.

Als je deelt waar je mee bezig bent, zullen vrienden je in elk geval niet vragen voor die shopping trip waar je nu even niet op zit te wachten. Wel zo makkelijk! Plan lekker andere uitjes samen, zoals de bioscoop, een etentje of een mooie wandeling of fietstocht. Ook delen over je No Buy challenge op social media kan ik enorm aanraden. Er zijn altijd geïnteresseerden die meeleven, tips hebben of zelfs mee willen doen.

Reserveer je kledingbudget voor iets anders leuks

Als besparen jouw doel van de challenge is, moet je deze tip even overslaan. Maar anders is dit een prima motivatiemiddel om het vol te houden. Zet het geld dat je bespaart op onnodige kledingaankopen apart voor iets dat je echt graag wilt. Dat kan een beloning op korte termijn zijn, zoals een keer extra luxe uit eten. Maar ook sparen voor een groter doel – wat anders nooit lukte – is een mooie prikkel om vol te houden.

Één bonustip: houd een klein potje apart voor kledingreparaties. Als jouw favoriete spijkerbroek scheurt of de hak van je mooiste laarzen afbreekt, zul je dankbaar zijn voor dit potje om ze te laten repareren. Weer een koopexcuus minder!

Foutje gemaakt? Je challenge is niet helemaal verloren!

Oei, toch iets gekocht, Dat was niet het plan. Misschien realiseer je het je op tijd of krijg je zoveel spijt dat je het kledingstuk nog kan terugbrengen. Maar zelfs als dat niet het geval is, geef je challenge niet op! Beter iets gekocht en dapper doorgegaan dan meteen opgegeven.

Zo kocht ik héél welbewust tóch een tweedehands rugzak tijdens mijn challenge van een jaar (!). In maand negen. En ik heb er geen spijt van. Maar waar ik wél spijt van zou krijgen, is als ik die volgende maanden niet zou hebben doorgezet, alleen om dat ene ‘foutje’. Dat zou pas zonde zijn. Fouten maken is menselijk en het gaat om jóuw uitdaging. Slechts één ding kopen in een jaar maakt nog steeds een enorm verschil met de kleding die je normaal in die periode aanschaft.

Verzin extra uitdagingen bínnen je challenge

Hoe langer een uitdaging duurt, hoe minder spannend het wordt. Zeker als je uitdaging bestaat uit iets niet doen. Je kunt daar namelijk niet ‘beter’ in worden. Daarom is het zaak het spannend én leuk voor jezelf te houden. Daar kunnen extra uitdagingen heel goed voor werken. Zeker als die eraan bijdragen dat jij de kleding die al in je kast hangt extra gaat waarderen. Het stellen van ‘tussendoelen’ geeft bovendien een succesmoment tussendoor.  Ik noem even een paar voorbeelden van uitdagingen waarvan ik er zelf ook een aantal aangegaan ben.

Draag een maand geen spijkerbroeken

Dit vond ik zelf de allerleukste tussenuitdaging, omdat het me echt creatief maakte met mijn outfits. Het is uitdagend, maar ook haalbaar. Je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven. ‘Draag een maand lang elke dag een jurk’ of ‘gebruik een maand lang elke dag een accessoire’ kan net zo’n frisse blik op jouw kast geven, al naar gelang jouw kleedgewoontes.

Trek al je kledingstukken minstens 10 keer aan

Dit is een leuke, want het streept zo lekker af! Bovendien laat het je zoeken naar nieuwe gelegenheden om kleding te dragen en misschien ook wel nieuwe combinaties van kledingstukken.

Verzin elke week een combinatie die je nooit eerder droeg

Nog een mooie om de creativiteit aan te wakkeren. Door nieuwe combinaties in je kast te onderzoeken, krijg je minder snel het gevoel dat je ‘niks hebt om aan te trekken’. Mijn kast is kleiner dan ooit (gok ik) en toch heb ik ook meer mogelijkheden dan ooit te voren.

Draag een week lang elke dag…

Rokjes/jurkjes/truien/korte broeken/denim/print-op-print/iets anders wat je eigenlijk te weinig draagt. Dit zijn grappige uitdagingen voor tussendoor, als je even een creativiteitsinjectie nodig hebt. Een week mag trouwens ook vijf dagen zijn. Juist zo’n korte periode is altijd wel haalbaar en laat je toch met nieuwe mogelijkheden naar de kleding in je kast kijken.

Deze tips bij de hand houden? Pin ze!