Dak- balkontuin

Daktuinen en in mindere mate balkontuinen zijn veel in het nieuws. De overheid promoot de aanleg daarvan om diverse redenen: dakvegetatie vangt fijnstof uit de lucht en verbetert ook op andere manieren de luchtkwaliteit, de dakvegetatie zorgt ervoor dat regenwater minder snel naar het riool stroomt zodat het riool minder last heeft van piekbelasting (riolen kunnen vaak de hoeveelheid regenwater niet aan en stromen over naar vaarten en plantsoenvijvers), een deel van het regenwater verdampt waardoor gebouwen minder warm worden in de zomer en de lucht minder droog wordt in de stad, groen zorgt voor leven als insecten waar weer vogels op af komen, groen geeft een sfeer waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het rustgevend en plezierig is voor veel mensen. Er zijn in de handel complexe, dure, systemen in de handel maar met een water- en wortel ondoorlaatbare rubberfolie kan al veel worden bereikt. Hoe hoger de gewenste beplanting, hoe meer voedingsbodem er nodig is en hoe sterker het dak moet zijn.

Daktuinen die ik aanleg zijn qua beplanting zo dat ze met regenwater het kunnen redden in plaats van dat er grond/leidingwater voor nodig is dat er tientallen soms honderden jaren voor nodig heeft gehad om zo zuiver te worden.

Voor aan het balkon heb ik zelf robuuste houten bakken ontworpen die een grotere inhoud hebben dan normaal, zodat de planten droogte bestendiger zijn.