5 stappen om een leuke, productieve én duurzame kledingruil te hosten (bron: projectcece)
- Bedenk hoe groot je je kledingruil wilt houden – en kies een locatie die daarbij past
- Een kledingruil voor vrienden en/of een klein groepje mensen kun je vaak in iemand’s woonkamer, garage of tuin houden.
- Een grotere kledingruil kun je vaak hosten op de plek waar jullie elkaar van kunnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kledingruil die wordt gehost door je werkgever bij jullie op kantoor? Of in de co-working space waar je werkt? Of in een buurthuis? Vaak moet er voor grotere ruimtes betaald worden, maar soms kunnen organisaties uitzonderingen maken of willen ze je evenement zelfs sponsoren!
- Bedenk regels voor je kledingruil
Lijkt misschien onnodig, maar geloof ons: je hebt ze écht nodig! Je wilt bijvoorbeeld niet dat iemand met twee vodden aan komt zetten en weg gaat met een berg aan dure kleding. Of dat mensen hun halve kast op jouw event dumpen.
Dingen om regels voor te bedenken:
- Limiet
Een limiet van hoeveel items iedereen mee mag nemen, vaak ligt dat getal tussen de 5 en 10 stukken. - Kwaliteit
Alleen kleding in goede staat; geen gaten, vlekken en kapotte ritsen. - Soort kleding
Zeker als je een wat groter aantal mensen uitnodigt, kan het een goed idee zijn om te bespreken wat niet meegenomen mag worden. Denk bijvoorbeeld aan ondergoed of gedragen oorbellen. - Eisen
De kleding moet gewassen zijn. - Tokens of 1-voor-1
Een token-systeem, waarbij het aantal nieuwe kledingstukken dat je mag uitkiezen afhangt van de kwaliteit van kledingstukken die je mee brengt, of kies je voor 1-voor-1, waarbij alleen het aantal kledingstukken telt.
- Stuur uitnodigingen voor je kledingruil
Zorg dat je je uitnodiging ten minste 2 weken van tevoren verstuurd, zodat iedereen de tijd heeft om zijn/haar/hun kast uit te pluizen. Noem in je uitnodiging:
- Datum, tijd, plaats en RSVP-datum
- De regels
- Zet alles klaar voordat je kledingruil begint Tijdens de kledingruil zelf, kan het handig zijn om het volgende te hebben:
- Kledingrekken en tafels om de kleding uit te stallen
- Een spiegel
- Ruimte om kleding te passen
- Eventueel: muziek, snacks en drankjes
- Bedenk van tevoren wat je doet met kleding die overblijft Je kunt kiezen om:
- De kleding te bewaren voor een volgend event
- De originele eigenaar moet ze weer meenemen
- De kleding wordt online verkocht
- De kleding wordt gedoneerd aan een goed doel
Het organiseren van een clothingswap is helemaal niet moeilijk en wedden dat je eerste kledingruil met deze tips een groot succes gaat worden? Veel plezier alvast!