Van sommige dingen die je doet is het overduidelijk dat ze niet echt milieuvriendelijk zijn. Vliegen naar de andere kant van de wereld bijvoorbeeld. ‘s Ochtends nét iets langer douchen dan misschien nodig is. Wegwerpplastic gebruiken. Met de auto naar je werk gaan.
Maar met onze kleding zijn we er vaak veel minder mee bezig. Door de steeds goedkoper wordende kleding en de reclame van de fastfahionindustrie worden mensen verleid steeds meer kleding te kopen. Meer kleding dan ze kunnen opbergen en willen en daardoor komt er steeds meer terecht op afvalbergen hier en in armere landen.
Een vlotte reportage over de modeindustrie van de NOS staat op youtube. Inclusief waar jij op kan letten.
Dit is de impact van fastfashion op onze planeet:
Klimaatcrisis: Doordat we zoveel kleding weggooien, maar natuurlijk ook door de manier waarop het geproduceerd wordt, is de kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de totale CO2-uitstoot, meer dan de uitstoot van alle internationale luchtvaart én het transport over zee bij elkaar. Als de mode-industrie niets verandert, zou het in 2050 verantwoordelijk kunnen zijn voor 26 procent van de totale uitstoot, blijkt uit een rapport van de MacArthur Foundation uit 2017.
Waterschaarste:
over de hele wereld ontstaan tekorten aan water door de industrie. Er is ongeveer 2.500 liter water nodig om één T-shirt van katoen te maken. Daar kan één persoon drieënhalf jaar van drinken. Voor een broek is nog veel meer water nodig: ruim 7.500 liter. In Oezbekistan was er voor de katoenteelt bijvoorbeeld zoveel water nodig dat het Aralmeer in vijftig jaar tijd bijna volledig is opgedroogd. Het hoorde ooit bij de grootste meren op aarde, maar is nu vooral een woestijn.
Watervervuiling:
De kledingindustrie zorgt er ook voor dat het drinkwater van vele miljoenen mensen vervuild raakt doordat de kleding geverfd moet worden. Dat is de op een na grootste oorzaak van watervervuiling ter wereld. Het water dat overblijft na het verven, wordt vaak namelijk gewoon gedumpt in sloten of rivieren. Al met al is de kledingindustrie verantwoordelijk voor een vijfde van alle watervervuiling.
Plasticsoep.
De kledingindustrie levert ook een flinke bijdrage aan de hoeveelheid plastic in onze oceanen. Door onze kleding te wassen en drogen komt er jaarlijks 500.000 ton aan microvezels in de oceanen terecht. Dat is het equivalent van 50 miljard plastic flesjes. Veel van die microvezels bestaan uit polyester, een vorm van plastic die naar schatting in 60 procent van de kledingstukken wordt gebruikt. Polyester breekt niet af als het eenmaal in de oceaan zit. In een rapport dat in 2017 werd gepubliceerd door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) wordt geschat dat 35 procent van alle microplastics in de oceaan terecht zijn gekomen door kleding te wassen. 31 procent van al het plastic in de oceaan is microplastic.
Bron: bovenstaande is ontleend aan een artikel geschreven door Morgan McFall-Johnsen link naar artikel
Documentaire
De documentaire “Full circle” laat met indrukwekkende beelden zien hoe de mode industrie de gezondheid van omwonenden en natuur schaden en waar de oplossingen liggen: Documentaire FULL CIRCLE (40 min.)