Ik houd van afwisseling en nieuwe dingen bedenken en af en toe komen er leuke bijzondere opdrachten langs zoals:
Groen bedrijfsuitje
Voor kwaliteitsrestaurant “Uit de buurt” (www.uitdebuurt.com) verzorgde ik een 2 uur durende natuurexcursie per fiets voor 7 personen, waarbij ik met allerlei speelse waarnemingsoefeningen mensen met een “nieuwe bril” naar de natuur liet kijken. Naar aanleiding van wat we tegen kwamen aan “huis-tuin- en keukennatuur”, vertelde ik oa. over eetbare en giftige planten, onvermoede relaties tussen plant en dier, de relatie mens-natuur. Iedereen was erg enthousiast ( “Super inspirerend!” “Erg onder de indruk”. “Leuk!”). Aan dit restaurant lever ik geregeld eetbare wilde vruchten en groeten met een bijzonder smaakpalet). Voor het geven van natuurbelevingstochten heb ik diverse cursussen gevolgd.
Lezingen
• “Meer natuur in de tuin” Gegeven voor een aantal natuurverenigingen (KNNV, IVN, Nivon).
Inhoud: de waarde van groen voor het welzijn, onderhoudsarme tuin, wat en hoe te doen in de tuin. IVN voorzitter Lammert Tiesinga: “Uitstekende powerpointpresentatie, helder van opzet, informatief, mooie foto’s”
• “Dieren in de tuin” mn. het bodemleven. Gegeven voor Volkstuinvereniging en Tuinclub
Ecologische buurttuin
Een buurtcommissie uit de Oosterpoort vroegen mij ideeën om hun saaie plantsoen om te vormen tot een spannende ecologische buurttuin (hiervoor is de kruiden- en bloemenbak gemaakt). Uit een verslag van een buurtbijeenkomst:
“Michiel laat aan de hand van foto’s op zijn laptop zien wat er allemaal mogelijk is zoals het aantrekkelijk maken van de tuin voor verschillende vogels en andere kleine diertjes en door te laten zien hoe je met bepaalde beplanting en het gebruik van kunst een groene oase kunt creëren waar je als omwonende van kan genieten maar waar je ook als buurt veel plezier kan beleven. We zijn allemaal erg enthousiast over zijn ideeën!”
Kerkbeplanting
De Immanuelkerk in Groningen vroeg mij om hun van hun stenen omgeving te vergroenen. Het resultaat is een 20 m lange onderhoudsvriendelijke border die jaarrond het aanzien waard is en het nodige te bieden heeft voor bijen. Tegen de muur worden ook een aantal klimplanten geleid. Een uitvloeisel is ook een kleine plantenbak bij de entree met onder andere Heiligenkruid (Santolina) en Jacobsladder.
Resultaat is ook een kruidentuin met onder meer hemelsleutel, mariadistel,salie, tijm en dropplant.
Het resultaat is algemeen heel positief ontvangen getuige ook deze mail: “ Beste Michiel, (..) Verder zullen we de borders zoveel mogelijk houden zoals jij die hebt ontworpen en ik kan je verzekeren dat heel veel mensen erg ingenomen zijn met hoe mooi die eruit zien. Hartelijke groet, Margriet Nijkamp (Tuinbeheerder Immanuelkerk) “
Groenpromotie voor Gemeente Groningen
Meer groen in de stad draagt bij aan het welzijn van de bewoners.
Om groen te promoten heb ik voor de Gemeente Groningen een aantal activiteiten ontwikkeld in het kader van Operatie Steenbreek: een cursus “Gevelbeplanting” voor burgers, een Klimplanten promotieactie met een kraam op de streekmarkt, een actie door de stad met paard en wagen en ook een Geveltuin expositie op een grote tuinbeurs.
Noachkraam – biodiversiteit en duurzaamheid
In opdracht van de gezamenlijke Groningerkerken heb ik voor een kerkenfestival in het Noorderplantsoen 18 juni 2017 een kraam in de vorm van de Ark van Noach gemaakt met allerlei informatie over biodiversiteit en duurzaamheid.
De kraam is sindsdien in diverse kerken gebruikt om kerkgangers te informeren en inspireren hoe de gedachte van “rentmeesterschap” concreet invulling te geven.
Kunstacademie Minerva
In het kader van een lessenreeks van docent Koos Buist heb ik in de demonstratietuin een internationale groep van studenten inzicht gegeven in (stads)ecologie en wat er te verbeteren valt waarbij (her-) gebruik van natuurlijke materialen een onderdeel was. Vele van de studenten vonden het inspirerend!
IVN Natuurgidsencursus
Voor het IVN heb ik een dagdeel verzorgd met opdrachten over de ecologische tuin en de waarde daarvan voor natuur en stadsklimaat. Men vond het inspirerend om ook in de eigen tuin aan de slag te gaan!
Helofytenfilter
Met behulp van een helofytenfilter kan huishoudelijk afvalwater goed worden gezuiverd. Een helofytenfilter is een moerasvegetatie in een ingegraven foliebak met oa grind/steenwol waar het afvalwater door heen stroomt. Door bacteriën en planten wordt het water van keuken tot wc gezuiverd. Ook binnen zijn er mogelijkheden indien geplaatst bij een raam en de plek niet kouder wordt dan + 100 C.
Dit heb ik nog niet gerealiseerd, maar is wel weer een voorbeeld hoeveel er mogelijk is! En wat te denken van een Zintuigentuin bij een Verpleegtehuis?