Ecologisch hoveniersbedrijf Michiel Coesel

Bijzondere projecten

Ik houd van afwisseling en nieuwe dingen bedenken  en af en toe komen er leuke bijzondere opdrachten langs zoals:

Groen bedrijfsuitje
Voor kwaliteits restaurant “Uit de buurt” (www.uitdebuurt.com) verzorgde ik een 2 uur durende natuurexcursie per fiets voor 7 personen, waarbij ik met allerlei speelse waarnemingsoefeningen mensen met een “nieuwe bril” naar de natuur liet kijken. Naar aanleiding van wat we tegen kwamen aan “huis-tuin- en keukennatuur”, vertelde ik oa. over eetbare en giftige planten, onvermoede relaties tussen plant en dier, de relatie mens-natuur. Iedereen was erg enthousiast ( “Super inspirerend!” “Erg onder de indruk”. “Leuk!”). Aan dit restaurant lever ik geregeld eetbare wilde vruchten en groeten met een bijzonder smaakpalet). Voor het geven van natuurbelevingstochten heb ik diverse cursussen gevolgd.

Lezingen
“Meer natuur in de tuin” Gegeven voor een aantal natuurverenigingen
(KNNV, IVN, Nivon). Inhoud: de waarde van groen voor het welzijn, onderhoudsarme tuin, wat en hoe te doen in de tuin.
IVN voorzitter Lammert Tiesinga: “Uitstekende powerpointpresentatie, helder van opzet, informatief, mooie foto’s”
“Dieren in de tuin” mn. het bodemleven. Gegeven voor Volkstuinvereniging en Tuinclub

Ecologische buurttuin
Een buurtcommissie uit de Oosterpoort vroegen mij ideeën om  hun saaie plantsoen om te vormen tot een spannende ecologische buurttuin (hiervoor is de kruiden- en bloemenbak gemaakt). Uit een verslag van een buurtbijeenkomst:
“Michiel laat aan de hand van foto’s op zijn laptop zien wat er allemaal mogelijk is zoals het aantrekkelijk maken van de tuin voor verschillende vogels en andere kleine diertjes en door te laten zien hoe je met bepaalde beplanting en het gebruik van kunst een groene oase kunt creëren waar je als omwonende van kan genieten maar waar je ook als buurt veel plezier kan beleven. We zijn allemaal erg enthousiast over zijn ideeën!”

Kerkbeplanting

De Immanuelkerk in Groningen vroeg mij om hun van hun stenenomgeving te vergroenen. Het resultaat is een 20 m lange onderhoudsvriendelijke border
die jaarrond het aanzien waard is en het nodige te bieden heeft voor bijen. Tegen de muur worden ook een aantal klimplanten geleid.
Een uitvloeisel is ook een kleine plantenbak bij de entree
met oa. Heiligenkruid (Santolina) en Jacobsladder.
Resultaat is ook een kruidentuin met oa. hemelsleutel, mariadistel,
salie, tijm, dropplant etc.

Groenpromotie voor Gemeente Groningen
Meer groen in de stad draagt bij aan het welzijn van de bewoners.
Om groen te promoten heb ik voor de Gemeente Groningen een aantal activiteiten ontwikkeld in het kader van Operatie Steenbreek: een cursus "Gevelbeplanting" voor burgers, een Klimplantenpromotieaktie met een kraam op de streekmarkt, een aktie door de stad met paard en wagen en ook een Geveltuinexpositie op een groteb tuinbeurs.

Noachkraam – biodiversiteit en duurzaamheid

In opdracht van de gezamenlijke Groningerkerken heb ik voor een kerkenfestival in het Noorderplantsoen 18 juni 2017 een kraam in de vorm
van de Ark van Noach gemaakt met allerlei informatie over
biodiversiteit en duurzaamheid.
De kraam is sindsdien in diverse kerken gebruikt om kerkgangers te
informeren en inspireren hoe de gedachte van "rentmeesterschap"
concreet invulling te geven.

Helofytenfilter
Met behulp van een helofytenfilter kan huishoudelijk afvalwater goed worden gezuiverd. Een helofytenfilter is een moerasvegetatie in een ingegraven foliebak met oa grind/steenwol waar het afvalwater door heen stroomt. Door bacteriën en planten wordt het water van keuken tot wc gezuiverd. Ook binnen zijn er mogelijkheden indien geplaatst bij een raam en de plek niet kouder wordt dan + 10 gr. C.
Dit heb ik nog niet gerealiseerd, maar is wel weer een voorbeeld hoeveel er mogelijk is! En wat te denken van een Zintuigentuin bij een Verpleegtehuis?